W ramach podziękowania za aktywny udział w wakacyjnych warsztatach, najmłodsi czytelnicy Gminnej biblioteki Publicznej mieli okazję uczestniczyć w niezwykłym wydarzeniu. Akademia Kuchcika przygotowała widowiskowy pokaz, w którym nauka połączyła się z dobrą zabawą.
Dzieci odkrywały fascynujące właściwości suchego lodu i ciekłego azotu, obserwując eksperymenty, które na długo pozostaną w ich pamięci. Szef kuchni Paweł Olkowski udowodnił, że naukę można zamienić w prawdziwy spektakl – zamrażał kwiaty na oczach publiczności i serwował chrupki przemienione w „smocze przysmaki”.
Całości towarzyszyły ciekawostki i wyjaśnienia zaczerpnięte z książek popularnonaukowych dostępnych w bibliotece. Dzięki temu uczestnicy dowiedzieli się m.in. czym jest sublimacja oraz dlaczego balony potrafią zmieniać swój rozmiar.
Pokaz pełen śmiechu, zdziwienia i radosnych okrzyków stał się prawdziwą przygodą.
Było smacznie, ciekawie i bardzo pożytecznie!